Borówki – pyszne i zdrowe
Borówki są wspaniałym dodatkiem do wielu deserów, ciast czy koktajli. Pysznie smakują również jedzone bez niczego, nawet prosto z krzaka. W ciągu dnia mogą być dobrą, a przede wszystkim zdrową przekąską. Nie każdy o tym wie, że ta wspaniała, lubiana przez dorosłych, jak i dzieci borówka amerykańska posiada tak wiele korzystnych właściwości, które wpływają na nasze zdrowie. Aż mogłoby się wydawać, że borówka jest niemal magicznym owocem!
Borówki są źródłem wielu witamin
Borówki, mimo że malutkie, są prawdziwymi bombami witaminowymi. Wyróżniają się bardzo dużą ilością witaminy C, która wpływa na odporność organizmu, pomaga w przyswajaniu żelaza oraz utrzymuje kości w dobrej kondycji. W borówkach można również znaleźć witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego. Borówki to także witamina PP oraz minerały, na przykład miedź, selen czy cynk. Zamiast więc niepotrzebnie faszerować się różnymi suplementami, korzystniej i smaczniej zjeść miseczkę borówek.
Borówki poprawiają pamięć i wzrok
Wraz w wiekiem pamięć i wzrok mogą się pogarszać. Na szczęście jest sposób, aby temu zaradzić i uniknąć problemów z widzeniem czy zapamiętywaniem. Sposobem tym jest regularne jedzenie borówek. Zawierają one flawonoidy, które usprawniają połączenia w mózgu oraz komunikację między komórkami, a także wpływają na regenerację neuronów. Również wtedy, kiedy czasami zdarza Ci się o czymś zapomnieć, warto zjeść co jakiś czas garść borówek. Wpłyną one na poprawienie Twojej pamięci krótkotrwałej, jak i długotrwałej. Borówki amerykańskie zawierają także antocyjany, które poprawiają widzenie po ciemku. Jedzenie borówek jest w szczególności wskazane osobom, które zmagają się z różnymi chorobami oczu, na przykład kataraktą czy jaskrą. Niestety, nie cofną one tych chorób, ale za to spowolnią proces ich postępowania.
Borówka w profilaktyce nowotworów
W borówkach amerykańskich znajduje się również kwas elagowy. Co ciekawe, ma on właściwości przeciwnowotworowe. Jedząc borówki, możemy zahamować rozwój nowotworów wątroby, piersi, tarczycy, przewodu pokarmowego czy płuc. Zapobiega im także, znajdujący się w borówkach hormon roślinny fitoestrogen.
Borówki są źródłem kwasu foliowego
Jak już wspominaliśmy, borówki są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Znajduje się w nich także kwas foliowy, który podobnie jak kwas elagowy chroni przed nowotworami. W tym przypadku, konkretnie przed nowotworem macicy. Kwas foliowy przeciwdziała także wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków oraz dobrze oddziałuje na rozwój płodu. Dlatego jedzenie borówek, szczególnie poleca się także kobietom, które planują zostać mamami oraz tym, które już oczekują na swojego maluszka.
Borówki poprawiają trawienie i nie tylko
Te wspaniałe owoce, oprócz dostarczania nam mnóstwa witamin i minerałów oraz hamowania groźnych chorób, poprawiają także trawienie oraz korzystnie wpływają na choroby nerek, infekcje dróg moczowych, kamicę moczową czy choroby pęcherza moczowego.
Nie tylko borówki mają mnóstwo korzyści
Liście borówek również mogą się przydać w poprawie naszego zdrowia. Otóż, zawarte w nich związki doskonale dezynfekują przewód pokarmowy, neutralizują wzdęcia brzucha oraz pomagają w lekkich biegunkach.
Borówki na mocne kości
Wiemy już, że w borówkach można znaleźć kwas elagowy oraz kwas foliowy. Innym kwasem, który znajduje się w tych cudownych owocach jest kwas fenolowy, który wpływa na wzmocnienie się tkanki kostnej, a tym samym sprawia, że kości są mocniejsze i bardziej odporne na złamania i inne kontuzje. W szczególności więc, poleca się borówki osobom zmagającym się z osteoporozą.
Cieszmy się borówkami przez cały rok
Choć borówka jest owocem sezonowym, nie trzeba się nią cieszyć tylko latem. Oczywiście, wtedy mamy dostęp do świeżych i nieprzetworzonych borówek, ale zimą, kiedy nie mamy takiej możliwości, nie należy zapominać o tych pysznych owocach. Zdrowotnymi właściwościami borówek można cieszyć się przez cały rok! Wystarczy zamrozić owoce. W przeciwieństwie do gotowania ich, podczas zamrażania nie stracą czynników odżywczych oraz wspaniałych leczniczych właściwości.
Choć borówka jest owocem sezonowym, nie trzeba się nią cieszyć tylko latem. Oczywiście, wtedy mamy dostęp do świeżych i nieprzetworzonych borówek, ale zimą, kiedy nie mamy takiej możliwości, nie należy zapominać o tych pysznych owocach. Zdrowotnymi właściwościami borówek można cieszyć się przez cały rok! Wystarczy zamrozić owoce. W przeciwieństwie do gotowania ich, podczas zamrażania nie stracą czynników odżywczych oraz wspaniałych leczniczych właściwości.
Artykuł powstał przy współpracy ze stroną internetową borowki.info.pl