jaka kawa na espresso?

Jaka kawa będzie najlepsza do zaparzenia wysokiej jakości espresso?

Zaparzenie idealnej filiżanki espresso może być prawdziwym wyzwaniem. Wybierając kawę do zaparzania wysokiej jakości espresso, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników, począwszy od jakości ziaren, poprzez wielkość mielenia, aż po ciśnienie używane podczas parzenia. Jeśli jednak uda Ci się to zrobić dobrze, rezultaty mogą być naprawdę zdumiewające. Dziś podzielimy się z Tobą naszymi wskazówkami, jak wybrać najlepszą kawę do przygotowania espresso w domu. Bez względu na to, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym profesjonalistą, sądzimy, że nasze rady okażą się pomocne. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem. 

Ziarna kawy do espresso — jakie wybrać?

Podczas parzenia espresso rodzaj użytych ziaren może mieć ogromne znaczenie. Jeśli Twoim celem jest przygotowanie espresso o wyrazistym smaku i aromacie, warto sięgnąć po wysokiej jakości ziarna kawy, które uwolnią swoje naturalne olejki podczas procesu parzenia i pozwolą uzyskać lepszy smak i profil aromatyczny niż w przypadku tańszych odmian kawy. 

Najlepsze espresso powstaje z ziaren wysokiej jakości. Polecamy mieszanki przeznaczone na rynek profesjonalny. Na początek wybierajmy kawę o średnim stopniu palenia. 

Dobre espresso — z arabiki czy robusty?

Dobre espresso może być przygotowywane zarówno z ziaren arabica, jak i robusta. Kawa zaparzana z ziaren arabiki. Ziarna kawy arabica są znane z delikatnego aromatu, co sprawia, że są idealnym wyborem dla miłośników głębokiej kawy. Oprócz wspaniałego smaku, ziarna kawy arabica mają również niższą kwasowość niż inne rodzaje ziaren kawy i posiadają w swoim składzie mniejszą ilość kofeiny. Kawa Robusta jest idealna dla tych, którzy lubią mocny i pełny smak naparu. Ten rodzaj kawy jest wytwarzany z ziaren, które są mniejsze i twardsze niż ziarna Arabiki, co nadaje jej bardziej intensywny smak. A ponieważ ziarna Robusty zawierają więcej kofeiny, kawa ta doda Ci energii, której potrzebujesz, aby przetrwać cały dzień. Jeśli więc szukasz kawy, która z pewnością Cię obudzi, kawa robusta jest najlepszym wyborem.

W jakim urządzeniu można przyrządzić najlepsze espresso?

My polecamy parzenie espresso w kawiarce. Kawiarka to tradycyjne włoskie urządzenie, które pomoże Ci w mgnieniu oka zaparzyć esencjonalne i aromatyczne espresso w Twoim domu. Kawiarka to ciśnieniowy czajniczek posiadający typowy, łatwy w użyciu metalowy filtr, który oddziela napar od zmielonych ziaren, pozwalając Ci cieszyć się klarowną kawą. 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Markan