Święta zapasem, a Twój portfel jest pusty albo nie masz pomysłu na prezenty dla bliskich? Nic trudnego! Możesz sam stworzyć oryginalny od serca upominek. Przygotowaliśmy kilka propozycji w różnych kategoriach, które możesz stworzyć sam w domu.
PROPOZYCJA 1 – coś dla urody
PEELING KORZENNO-POMARAŃCZOWY
Będziesz potrzebować:
- 200g cukru gruboziarnistego lub soli himalajskiej,
- 100g oleju kokosowego nierafinowanego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- kilku kropel według uznania olejku eterycznego o zapachu pomarańczy.
Cukier umieść w misce i dodaj do niego olej, a następnie dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj przyprawę do piernika oraz olejek eteryczny i znowu wymieszaj. Gotowy peeling możesz przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika i przewiązać wstążeczką.
PEELING KAWOWY
Potrzebne składniki:
- 200 g cukru trzcinowego lub gruboziarnistego,
- 100g oleju kokosowego nierafinowanego,
- 50g kawy(zwykłej), a najlepiej świeżo zmielonych ziaren kawy.
Produkty wymieszać tak jak w poprzednim przepisie. Zapakować można również do słoiczka i pięknie przystroić według uznania.
MYDEŁKA W KSZTAŁCIE GWIAZDEK
Do wykonania potrzebne będzie:
- 2 kostki dowolnego mydła,
- tarka,
- foremki do wycinania pierników( w kształcie gwiazdek, dowolna wielkość),
- dwa garnki mniejszy i większy,
- pudełko przeźroczyste lub słoik,
- szyszka,
- gałązka świerku,
- sznurek lub wstążka,
- Laska cynamonu.
Mydło ścieramy do mniejszego garnka na tarce o dużych oczkach, a następnie wlewamy wrzątek do większego i wstawiamy mniejszy w większy (kąpiel wodna). Wlewamy również trochę wrzątku do mydła i mieszamy na gładką masę. Przekładamy gotową do foremek i czekamy do momentu stężenia mydła. Wyciągamy ostrożnie z foremek i wkładamy do pudełka lub słoika, którego udekoruj gałązką świerku, szyszka oraz cynamonem, a całość przepleć sznurkiem.
PROPOZYCJA 2 – coś słodkiego
PRZEKĄSKA W SŁOICZKU
Będziesz potrzebować:
- słoik z hermetycznym zamknięciem,
- oliwa z oliwek,
- suszone pomidory,
- czosnek,
- paprykę chili,
- zioła prowansalskie,
- ser feta.
Wszystkie składniki pokroić włożyć do słoika, a następnie zalać oliwą z oliwek i gotowa przekąska.
AROMATYZOWANY CUKIER
Potrzebne składniki:
- słoik z hermetycznym zamknięciem,
- 200 g cukru gruboziarnistego,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- kilka sztuk anyżu,
- suszoną skóra z 2 pomarańczy.
Do słoika wsypujemy połowę cukru następnie wsypujemy cała przyprawę do piernika. Kolejną warstwa będzie połowa z połowy cukru, skóra pomarańczy, reszta cukru, a na wierzchu anyż.
MASŁO ORZECHOWE
Składniki:
- duży słoik z hermetycznym zamknięciem,
- 700g orzechów ziemnych prażonych, niesolonych,
- 2/4 kostki masła,
- 2 szczypty soli morskiej,
- 2 łyżeczki cukru.
Orzechy blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy masło, sól oraz cukier.
PROPOZYCJA 3 – coś do domu
ŚWIECZKA CYNAMONOWA
- 3 okrągłe świeczki białe różnej wielkości,
- dużo lasek cynamonu,
- wstążka lub sznurek.
Świeczki obkładamy dookoła laskami cynamonu przewiązujemy wstążką, robimy tak z wszystkimi, pakujemy w folie holograficzną i kolejny prezent gotowy.
ŚWIECZKA W SŁOIKU
- ozdobny słoik,
- ozdobne szkiełka lub piasek,
- kawałek materiału
- suszone plastry pomarańczy,
- sznurek,
- pistolet na gorący klei,
- okrągła świeczka.
W słoiku wysyp ozdobne szkiełka lub piasek następnie wyłóż suszonymi pomarańczami, a następnie przyklej na gorący klej dookoła kawałek materiału. Świecznik skończony.