borówka amerykańska

Co jest zdrowsze – borówka czy jagoda?

Jagody czy borówki amerykańskie – które z tych owoców są zdrowsze? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Okazuje się, że oba wykazują właściwości uspokajające i przeciwbólowe. Przy okazji pozytywnie wpływają na wzrok i obniżają zawartość tzw. złego cholesterolu LDL. Jednak to znane dobrze z lasów jagody zawierają więcej naturalnych przeciwutleniaczy. Dlatego tak skutecznie opóźniają procesy starzenia się organizmu. Z kolei borówka amerykańska lepiej sprawdza się u pacjentów chorych na raka.

Jagoda a borówka

Jagoda, zwana również borówką czarną oraz borówka amerykańska (borówka wysoka) to rośliny zaliczane do rodziny wrzosowatych. Obie działają uspokajająco, uśmierzając przy okazji ból. Ich owoce stosuje się przy leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, a także infekcji skórnych czy różnego rodzaju chorób układu moczowego. Nie pozwalają one bowiem bakteriom na przyleganie do ścian dróg moczowych. Jednak eksperci są zdania, że to popularne jagody zawierają więcej garbników, a tym samym i antyoksydantów. Z drugiej strony borówki amerykańskie lepiej sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych.

Właściwości jagód leśnych

Jagody suszone zawierają sporą ilość garbików, które neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Dlatego też stosuje się je w przypadku biegunki. Jagody surowe z kolei wykazują działanie przeczyszczające. Stosowane są podczas leczenia zaparć. Czarne jagody posiadają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pod tym względem znacznie przewyższają borówki amerykańskie.

Właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest rośliną bogatą w fitoestrogeny. To hormony roślinne blokujące działanie enzymów, które przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów. Oprócz tego owoce borówki wysokiej mogą hamować rozmnażanie się wirusa zapalenia wątroby typu C. W ten sposób zapobiegają one rozwojowi marskości wątroby. Borówka amerykańska stosowana jest też w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Podobno w czasie wojny brytyjscy piloci sięgali właśnie po owoce borówki, aby uzyskać lepszą widoczność w nocy.