fondue czekoladowe

Jak jeść fondue?

Potrawa fondue wywodzi się ze starych szwajcarskich tradycji. Potrawa stała się popularna w XVII wieku, dzięki szwajcarskim góralom. Ci nie chcieli, by resztki sera, które zostawały, szły na zmarnowanie, wymyślili więc sposób, aby zjeść wszystko. Z czasem, topiony ser i spożywanie go w kilka osób z jednego naczynia, przekroczyła granice Szwajcarii i podbiła serca mieszkańców innych państw, szczególnie Włochów i Francji.

Rodzaje fondue

Najbardziej tradycyjne fondue, to połączenie sera i popijanie go białym winem. Jak skazuje nazwa dania, które wywodzi się od francuskiego „fondre”, czyli roztapiać, przygotowanie potrawy polega właśnie na rozpuszczeniu startego sera. Jeżeli nie posiadamy pod ręką sera szwajcarskiego, możemy kupić popularne, przygotowane właśnie na tę okazję, mieszankę o identycznej nazwie, „Fondue”. W serze maczane są, przygotowane wcześniej i upieczone, kawałki mięsa.

Ciekawymi odmianami są fondue czekoladowe oraz mięsne. Pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, w miejsce sera topimy czekoladę. W przypadku drugiego nie topimy żadnych dodatków – na środku stawiany jest gorący tłuszcz, w którym każdy sam smaży sobie kawałki surowego mięsa.

Jak przygotować fondue czekoladowe?

Do przygotowania fondue, nie tylko czekoladowego, będziemy potrzebowali specjalnego naczynia, tzn. caquelon. Naczynie to w oryginale jest kamienne, żelazne lub ceramiczne, pod którym znajduje się miejsce na świeczkę, służącą za podgrzewacz, dzięki której przygotowane wcześniej fondue nie traci swojej płynnej konsystencji. Nowsze i łatwiejsze w obsłudze naczynia, są elektryczne.

Aby łatwo i prosto przygotować fondue czekoladowe, należy zaopatrzyć się w specjalną czekoladę. Kupić je możemy w wielu smakach, takich jak solony karmel, czekoladę orzechową, deserową, czy białą. Czekolada jest tak przygotowana, by bez trudu można było uzyskać odpowiednią konsystencję. Równocześnie, zapakowana jest w specjalny pojemniczek, w który jest przystosowany do rozpuszczenia w nim czekolady, a także tak skonstruowany, by odpowiednio długo utrzymywać pożądaną temperaturę.

Fondue czekoladowe spożywa się z różnego rodzaju owocami jak truskawki, banany, czy kiwi.