borówka amerykańska

Borówka amerykańska – przetwory

Borówka amerykańska to owoc coraz częściej spotykany w polskiej kuchni. Do niedawna praktycznie jeszcze nieznana, obecnie zaczyna pojawiać się w sklepach i w przydomowych ogrodach. Znakomita do jedzenia na świeżo, równie pysznie prezentuje się w domowych przetworach. Oto kilka przepisów na to, jak zamknąć jej smak w słoiku na zimę.

Konfitura borówkowa

Jest wyśmienitym dodatkiem do rożnego rodzaju ciast, gofrów czy kanapek. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak przekracza wszelkie wyobrażenia. Wystarczy pół kilograma cukru wymieszać z kilogramem borówek amerykańskich. Smażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie, aż konfitura osiągnie pożądaną gęstość. W trakcie smażenia można dodawać sok z cytryny. Po przełożeniu do słoików należy konfiturę pasteryzować przez 15 minut – w ten sposób bez żadnych problemów przetrwa zimę.

Frużelina borówkowa

Frużelina jest znakomitym i aromatycznym dodatkiem do gofrów czy ciast. Jej smak jest głęboki, aromatyczny i przywodzi na myśl piękne, słoneczne dni. Przygotowuje się ją podobnie jak konfitury: borówki należy krótko przesmażyć z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i żelatynę. Taka frużelina to prawdziwa gratka dla smakoszy tortów i przekładanych ciast.

Nie tylko sama borówka

W przetworach na zimę smak borówki można wzbogacić różnymi dodatkami. Do konfitury z borówki doskonale pasują jeżyny, pomarańcze, mandarynki czy leśne jagody. Smak przetworów doskonale wzbogacą także przyprawy takie jak wanilia czy rozgrzewający imbir bądź cynamon.

Dlaczego warto jeść borówkę amerykańską?

Trudno przecenić wartości odżywcze owoców borówki amerykańskiej. Są one bogate w dobroczynne witaminy  A, B, C, E i PP. Zawierają także sporo potrzebnego cynku, potasu, miedzi, magnezu i żelaza. Zapobiegają powstawaniu szkodliwych niedoborów, a także mają dobroczynny wpływ na wzrok. Z racji ich niskiej kaloryczności, śmiało mogą je spożywać osoby dbające o linię.

Jednak nie ma co ukrywać – borówka amerykańska jest u nas ceniona za niepowtarzalne walory smakowe. I choćby z tego powodu warto zamknąć ją w słoikach na zimę.