grill

5 kroków jak urządzić udane grill party!

Lato na dobre się rozpoczęło, a to oznacza, że czas na grillowanie! Zorganizowanie udanego grill party może wydawać się łatwe, ale gdy się pomyśli o poszczególnych czynnikach, nagle cała pewność siebie się sypie… W końcu tu chodzi o wykarmienie i ugoszczenie kilku, nawet kilkunastu osób! Jak zorganizować grillowanie, by każdy był zadowolony?

KROK 1: GRILL

Kupno grilla może być skomplikowane. Tyle jest ich do wyboru, że aż ciężko się zdecydować, który będzie najlepszy! Należy zacząć od początku, czyli od miejsca, gdzie ten grill będzie się znajdować. Jeśli się ma duży, przestrzenny ogród nie powinno się ograniczać – duży grill, który pomieści dania dla więcej niż 4 osób będzie najlepszy. W przypadku skromniejszego tarasu należy myśleć odwrotnie, tj. grill mniejszy, dla 2-3 osób. Warto wydać nieco więcej na taki sprzęt, ponieważ będzie się miało pewność, że starczy na lata. Radzimy szukać modelu z kółkami i regulowanymi nóżkami – są to bardzo pomocne funkcje, zwłaszcza wśród tych dużych.

KROK 2: SĄSIEDZI

Organizowanie grilla jest bezproblemowe – jeśli się mieszka w miejscu, gdzie nie ma ani jednej żywej duszy. Z sąsiadami lepiej być w przyjaznych stosunkach, dlatego dobrze jest z nimi uprzednio porozmawiać i uprzedzić, że będzie organizowany grill party. Można ich nawet zaprosić! Dym pochodzący z grilla jest często nieprzyjemny, więc z szacunku do innych warto chociaż zawczasu dać znać, że przez kilka godzin będzie się unosił.

KROK 3: POGODA

Pogoda w naszym kraju potrafi być złośliwa. Przed ewentualnym deszczem można się zabezpieczyć dużym parasolem, namiotem albo automatycznie (lub ręcznie) wysuwaną markizą. Przezorny zawsze ubezpieczony!

KROK 4: NAJMŁODSI

W przypadku pojawienia się dzieci na imprezie należy im zorganizować różne gry i zabawy. Przez pierwsze godziny pewnie będą się same sobą zajmować (gonić się po ogrodzie, bawić na swój sposób, itd.), ale lepiej być przygotowanym – dzieci potrafią się szybko nudzić. Przede wszystkim bezpieczeństwo – strefa dla najmłodszych ma się znajdować z dala od grilla, najlepiej w kącie po drugiej stronie ogrodu. Dobrym pomysłem jest przygotowanie gier i zabaw, przy których również dorośli będą się świetnie bawić. Może to być trampolina, Twister, zamek dmuchany (tylko w przypadku bardzo dużych ogrodów)… Tak naprawdę sprawdzi się również spory koc, na którym można pograć w Scrabble, karty, kalambury i wiele innych gier towarzyskich. Dzieci i tak będą chodzić własnymi drogami.

KROK 5: ODPALENIE GRILLA I PRZYRZĄDZANIE POTRAW

Do podpalenia grilla najlepiej się nada węgiel drzewny. Unikać należy papieru, liści, drewna iglastego i szyszek. A już szczególnie odradzamy kupowania płynnych rozpałek! Mają w sobie szkodliwą dla zdrowia chemię, która może dostać się do jedzenia!

Gdy już grillujemy, to na aluminiowych tackach – w ten sposób tłuszcz ściekający głównie w mięs nie ma styczności z ogniem (co może stanowić zagrożenie zdrowotne). Grilluje się przede wszystkim drób, ryby i chudą wołowinę. Kiełbasa i karkówka nie ustępują im popularności, ale są dość tłuste, dlatego nie należy jeść ich  za dużo. Mięso ma już w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, więc polanie ich masłem czy olejem będzie zbyteczne.

Dla urozmaicenia można również dodać na ruszt warzywa, takie jak papryka, bakłażan czy cukinia. Dzieci (i dorośli zresztą też) na pewno zasmakują w jednym i drugim podanych w formie szaszłyków.

Artykuł powstał dzięki uprzejmości Pasieki-Komorniki.pl