owoce w polewie czekoladowej

Jak zrobić polewę z czekolady?

Przedstawiamy słodki przepis na to, jak wykonać polewę z czekolady. Dowiedz się jak szybko i odpowiednio zrobić taką polewę!

Jak zrobić polewę z czekolady?

Początkowo warto pamiętać o tym, że czekolada nie lubi być zbyt długo narażana na wysokie temperatury. Jest kilka metod rozpuszczania czekolady na polewę, ale niezależnie od tego, którą wybierzemy, trzeba o tym wiedzieć.

Najpopularniejsze są trzy sposoby, które przedstawiamy poniżej. Dzięki tym metodom owoce w polewie czekoladowej bądź ciasto z polewą z pewnością będą smakowały o niebo lepiej!

Przy pierwszym sposobie należy połamać czekoladę na drobne kawałki w misce, którą można użyć w mikrofalówce. Tak zdrobnioną czekoladę należy włożyć do kuchenki mikrofalowej na około trzy minuty, wyjmując ją co kilkanaście sekund, aby ją wymieszać. W ten sposób można rozpuścić czekoladę na polewę. Należy jednak uważać, aby nie przypalić czekolady. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na krótki czas rozpuszczania oraz często ją mieszać. Nie powinniśmy stosować zbyt wysokich promieni w mikrofalówce. Mamy wtedy pewność, że czekolada się nie przypali. Ta metoda jest lubiana przez wielu maestro czekolady, ponieważ jest to szybki oraz bardzo wygodny sposób.

Inną metodą jest kąpiel wodna. Przy tym sposobie należy zagrzać wodę do około pięćdziesięciu stopni. Częstym błędem jest tutaj użycie małej miski, w której znajduje się czekolada oraz o wiele większego garnka z wodą. Istotne jest, aby naczynia były równe lub miska była nieco większa niż garnek.

Ostatni sposób: do wykonania polewy czekoladowej potrzebujemy dwóch łyżek masła, które rozpuszczamy na patelni lub w garnku. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę gorzkiego kakao oraz pół tabliczki czekolady. Nie zdejmując polewy z ognia należy mieszać ją aż do powstania jednolitej masy. Tak przygotowana czekolada powoli zastyga. Czekolada nadaje się doskonale do dekoracji różnego rodzaju wypieków!