borówki amerykańskie

Najlepsze desery z borówek amerykańskich

Borówki amerykańskie zawitały do Polski w latach 70 – tych XX wieku – i od tego czasu stały się jednym z najpopularniejszych owoców wykorzystywanych w deserach. Ich popularność wynika nie tylko z doskonałego smaku (połączenia słodkości z delikatną kwaskowatością), ale także z obecności wielu prozdrowotnych substancji odżywczych. Dlatego też warto wykorzystywać je w codziennej kuchni. Jak przyrządzić desery z borówką amerykańską w roli głównej? Oto kilka propozycji.

Sernik jogurtowy z borówką amerykańską

Sernik jogurtowy z borówką amerykańską na pewno zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Do jego przygotowania potrzeba:

– 750 ml jogurtu greckiego,

– 130 g cukru pudru,

– 24 g żelatyny,

– 1 łyżkę ekstraktu z wanilii,

– 200 ml śmietany kremówki (30%),

– 350 g amerykańskich borówek (świeżych lub mrożonych).

W dużej misce należy wymieszać jogurt, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Następnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody i dokładne wymieszanie jej z przygotowaną wcześniej masą jogurtową. Schłodzoną kremówkę i umyte borówki należy delikatnie wymieszać i połączyć z masą. Tak przygotowane ciasto trzeba wyłożyć do tortownicy i chłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gotowy sernik warto udekorować polewą przygotowaną ze 125 dag serka mascarpone, 2 łyżek borówek oraz 2 łyżek cukru pudru. Sernik należy przechowywać w lodówce.

Deser z borówkami i serkiem mascarpone

Inną propozycją na wykorzystanie tych smacznych owoców jest deser z borówkami i serkiem mascarpone. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut, a niezbędne składniki to:

– 250 g borówek amerykańskich,

– 50 g bezy,

– 200 g śmietany kremówki,

– 1 łyżka cukru pudru,

– ½ łyżeczki cukru waniliowego,

– 125 g serka mascarpone,

– ½ łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowywanie deseru należy rozpocząć od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do tak przygotowanej masy trzeba dodać serek mascarpone wymieszany z sokiem z cytryny oraz pokruszoną bezą. Na dnie pucharków należy ułożyć połowę borówek, przykryć je kremem i posypać resztą owoców. Całość można udekorować listkami świeżej mięty.

Placki z borówką amerykańską

Borówki amerykańskie mogą być wykorzystywane także do bardziej treściwych deserów – na przykład placków. Do ich przygotowania potrzeba:

– 1 szklankę mąki,

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej,

– 1 łyżkę cukru,

– 1 szklankę maślanki,

– 1 jajko,

– szczyptę soli,

– 1/3 szklanki borówek.

Wszystkie składniki (oprócz borówek) należy połączyć i wymieszać, a następnie tak przygotowaną masę odstawić na około godzinę. Po tym czasie trzeba dodać borówki i delikatnie połączyć składniki. Na rozgrzanej patelni należy smażyć małe placuszki, które można podawać z dowolną konfiturą. Najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu.

Borówki amerykańskie to smaczne i zdrowe owoce. Warto wykorzystywać je w deserach – tym bardziej, iż słodkich propozycji z owocami w roli głównej jest naprawdę dużo.

uprawa borówek amerykańskich

Źródło:

https://smaker.pl/polecane/deser-z-bor%C3%B3wk%C4%85-ameryka%C5%84sk%C4%85