Mklik mączny – jak się go pozbyć

Mklik mączny, nazywany potocznie molem spożywczym, to szkodnik lubiący utrudniać nam życie. Miłośnik produktów zbożowych, może się nam zalęgnąć zarówno w magazynach, młynach, piekarniach, jak i w domowym zaciszu, a dokładniej mówiąc kuchni lub spiżarni. Znalezienie larw mklika niestety nie jest takie rzadkie, ale to wina głównie niedbalstwa i zlekceważeń (szczególnie w domach). Trzeba dobrze zabezpieczyć miejsce, w którym mogą występować, no i znać jakieś podstawy profilaktyki.

Żeby nic takiego się nie stało i uchronić się przed prawdopodobieństwem zalęgania się larw mklika, polecamy przeczytać poniżej kilka porad, jak skutecznie je zwalczać i tym samym zapobiegać pojawienia się nowych.

REGULARNIE WSZYSTKO SPRAWDZAJ

Jak już wiadomo, mkliki zdecydowanie lgną tam, gdzie znajdują się produkty zbożowe. Kuchnia, spiżarnia, magazyny, młyny – to jego stałe miejsca pobytu. Z racji, że tam przebywają, będą chciały się dostać do opakowań produktów i tym samym je zanieczyścić, kompletnie marnując. Zatem złotą zasadą jest DOKŁADNE SPRAWDZANIE wszystkiego, co może stać się ofiarą mola. Dotyczy to tych starszych, używanych produktów, jak i nowych, szczelnie zamkniętych – produkty zbożowe są często pakowane w torbach z papieru, więc mogą zostać łatwo naderwane.

DOMOWE SPOSOBY ZWALCZANIA

Jeśli mamy do czynienia z molami spożywczymi w domu w niewielkiej ilości, jedną ze sprawdzonych metod jest zamrożenie tego, co one zanieczyściły. Lub kompletnie odwrotnie – podgrzać, w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza. Drastyczne temperatury zabiją larwy bez problemu. Jednakże nie musi to być koniec – należy także dokładnie przeszukać dom, przejrzeć szafki, kąty, ciemne, niedostępne zwykle miejsca. Może istnieć prawdopodobieństwo, że tam też spotkamy kolejne kokony.

MAGAZYNY

W przypadku zalęgnięcia się larw mklika mącznego w dużym magazynie, młynie, czy piekarni, zwykle problem jest zdecydowanie większy i bardziej skomplikowany. Najlepszym sposobem do pozbycia się ich będzie tak naprawdę zatrudnienie do tego fachowców, którzy specjalizują się w zwalczaniu szkodników tego typu. W takiej sytuacji należy im zaufać, bowiem posiadają najlepszy do tego sprzęt i produkty. Na mole spożywcze najpewniejszym sposobem będzie fumigacja, tj. rozpylenie specjalnego insektycydu.

Gdy już raz taki problem nastanie, dobrze jest regularnie odkażać wszystkie miejsca, gdzie mogłyby te szkodniki wrócić. Jest wiele dostępnych do tego produktów, o które można poprosić w sklepie.

W ramach problemów ze szkodnikami w magazynach możesz liczyć na http://www.inso-tech.com.pl/

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *