kawa sklep

Dlaczego kawa w ziarnach z Kenii jest taka smaczna?

Zapewne nie jedna osoba podczas spotkania towarzyskiego na kawie zastanawiała się, skąd biorą się tak wysokie ceny kawy kenijskiej. Prawdopodobnie co odważniejsi klienci skusili się zakup takiej kawy i swoje rozważania podczas jej sączenia kierowali w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, skąd w tej kawie tyle smaku i aromatu?

Kawa w ziarnach z Kenii

Zarówno cena, jak i bogaty smak kawy w ziarnach z Kenii nie jest dziełem przypadku. Wśród znawców kawy, ta pochodząca z Kenii uważana jest za jedną z najlepszych odmian na całym świcie. Źródłem tak niezwykłego smaku jest szczególne miejsce, gdzie uprawiana jest ta konkretna odmiana kawy. Uprawy znajdują się na dużych wysokościach kenijskich gór, około 1700-1800 m.n.p.m., gdzie podlewane przez obfite deszcze i rosnące na niezwykle żyznych wulkanicznych glebach uzyskują niezwykle zbilansowane smakowo wyniki. Dzięki odpowiedniemu klimatowi, kawa w ziarnach zbierana jest dwa razy do roku. Główny i największy zbiór odbywa się w ostatnim kwartale roku. Natomiast drugi, mniejszy zbiór rozpoczynany jest około czerwca i trwa około miesiąca.

Smak kawy ziarnistej z Kenii

Kawa ziarnista pochodząca z Kenii ceniona jest przez miłośników małej czarnej za swój niezwykły i bogaty smak. Kawa z tego regionu charakteryzuje się mocnym i niezwykle wyrazistym smakiem, z wyczuwalną kwasowością i delikatnym posmakiem wina.

Kawa w ziarnach z Kenii już na samym początku łańcucha dystrybucji poddawana jest niezwykle restrykcyjnej selekcji. Wybierane są jedynie najlepsze i największe ziarna, które gwarantują bogaty w smak i aromat produkt.

Kawa z Kenii dzięki połączeniu niezwykłych warunków upraw z odpowiednią selekcją na poziomie uprawy i wyboru poszczególnych ziaren, gwarantuje produkt o najlepszych z możliwych parametrach smakowych.

Jeśli chcesz spróbować kawy innej niż każda którą do tej pory piłeś, koniecznie powinieneś spróbować kawy klasy premium pochodzącej z Kenii. Twoje kubki smakowe z całą pewnością jeszcze nigdy nie doświadczyły tak bogatego i wyraźnego smaku. Raz skosztowana, kawa z Kenii już zawsze będzie gościła w porannym kubku.

Kawa w ziarnach czy mielona?

Dla prawdziwych kawoszy odpowiedź jest oczywista – jedyną prawdziwą kawą jest kawa w ziarnach, którą mielimy tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu wyciągniemy z ukochanego napoju pełnię aromatów. Niezależnie czy Mamy do czynienia z kawą z Kenii, Etiopii czy zupełnie innego kontynentu, warto zatrzymać się na chwilę i spróbować wyczuć zawarte w ziarnach nuty smakowe. Może okazać się, że dzięki temu jeszcze bardziej pokochamy smaki różnych kaw świata.

kawa kenia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *