Zapewne nie jedna osoba podczas spotkania towarzyskiego na kawie zastanawiała się, skąd biorą się tak wysokie ceny kawy kenijskiej. Prawdopodobnie co odważniejsi klienci skusili się zakup takiej kawy i swoje rozważania podczas jej sączenia kierowali w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, skąd w tej kawie tyle smaku i aromatu?
Kawa w ziarnach z Kenii
Zarówno cena, jak i bogaty smak kawy w ziarnach z Kenii nie jest dziełem przypadku. Wśród znawców kawy, ta pochodząca z Kenii uważana jest za jedną z najlepszych odmian na całym świcie. Źródłem tak niezwykłego smaku jest szczególne miejsce, gdzie uprawiana jest ta konkretna odmiana kawy. Uprawy znajdują się na dużych wysokościach kenijskich gór, około 1700-1800 m.n.p.m., gdzie podlewane przez obfite deszcze i rosnące na niezwykle żyznych wulkanicznych glebach uzyskują niezwykle zbilansowane smakowo wyniki. Dzięki odpowiedniemu klimatowi, kawa w ziarnach zbierana jest dwa razy do roku. Główny i największy zbiór odbywa się w ostatnim kwartale roku. Natomiast drugi, mniejszy zbiór rozpoczynany jest około czerwca i trwa około miesiąca.
Smak kawy ziarnistej z Kenii
Kawa ziarnista pochodząca z Kenii ceniona jest przez miłośników małej czarnej za swój niezwykły i bogaty smak. Kawa z tego regionu charakteryzuje się mocnym i niezwykle wyrazistym smakiem, z wyczuwalną kwasowością i delikatnym posmakiem wina.
Kawa w ziarnach z Kenii już na samym początku łańcucha dystrybucji poddawana jest niezwykle restrykcyjnej selekcji. Wybierane są jedynie najlepsze i największe ziarna, które gwarantują bogaty w smak i aromat produkt.
Kawa z Kenii dzięki połączeniu niezwykłych warunków upraw z odpowiednią selekcją na poziomie uprawy i wyboru poszczególnych ziaren, gwarantuje produkt o najlepszych z możliwych parametrach smakowych.
Jeśli chcesz spróbować kawy innej niż każda którą do tej pory piłeś, koniecznie powinieneś spróbować kawy klasy premium pochodzącej z Kenii. Twoje kubki smakowe z całą pewnością jeszcze nigdy nie doświadczyły tak bogatego i wyraźnego smaku. Raz skosztowana, kawa z Kenii już zawsze będzie gościła w porannym kubku.
Kawa w ziarnach czy mielona?
Dla prawdziwych kawoszy odpowiedź jest oczywista – jedyną prawdziwą kawą jest kawa w ziarnach, którą mielimy tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu wyciągniemy z ukochanego napoju pełnię aromatów. Niezależnie czy Mamy do czynienia z kawą z Kenii, Etiopii czy zupełnie innego kontynentu, warto zatrzymać się na chwilę i spróbować wyczuć zawarte w ziarnach nuty smakowe. Może okazać się, że dzięki temu jeszcze bardziej pokochamy smaki różnych kaw świata.
Spodobał Ci się ten wpis? Artykuł został napisany przy współpracy ze sklepem internetowym markan-agdrtv.pl Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą na wyżej wymienionej stronie.